3Bees Appliances Washer Repair
3 Bees Appliances Warranty

 

Warranty Does NOT Cover:

Dryer thermostats, thermal fuses or heating elements caused by clogged smashed or broken dryer vents.

There will be a $49 charge for any damage to dryer caused by dryer vent issues.

WARNING

The leading cause of thermal fuse burnout is obstructed airflow. Check the exhaust path for excessive lint or debris all the way to the exit point of the exhaust pipe. Check the blower wheel to make sure it isn't broken or clogged up. This can be done by using "cool down" or "air fluff" mode.

There's a big difference between a dryer that doesn't heat up at all and one that just doesn't get hot enough to dry your clothes. In the first instance, the problem is usually a defective part, and things should be back to normal after you replace it. In the second instance, the problem is caused by restricted air flow, and you need to clear the lint filter and vents and take steps to prevent lint build-up. If you don't, you'll use more energy for drying than you need and the dryer may continue to malfunction. Worse, you may have a dryer fire.

3 Bees Appliances Warranty

If there is good airflow and the heater is working correctly, the thermal fuse should not burn out.

Thermal fuses burn out to prevent fires. All dryers have a high limit safety thermostat that cuts power to the element at a lower temperature than the thermal fuse burnout temperature. In addition, the dryer may have a thermometer and temperature control or a simple thermostat. So there are three temperature sensors in most dryers, and the thermal fuse is the last.

    Dryer issues caused by venting, Longer drying times are an indication that airflow in your dryer vent is constricted. Inadequate airflow can be the result of a clog or obstruction in your dryer vent system. Excess dryer lint is a major fire hazard, it can cause your dryer to become damaged and reduces the efficiency of your dryer.

    Lint behind dryer

    It’s usually the vent not your dryer. An accumulation of excess lint behind your dryer can be the result of a clogged dryer vent. Since a clogged vent restricts airflow so that the air cannot move the lint to the outside of your home, it forces the lint into the area behind your dryer.

    Dryer repeatedly stops, turns off during a cycle.

    If your dryer stops repeatedly during a normal drying cycle, it is typically due to the dryer overheating. A dryer vent clogged with lint or other obstructions will force the dryer to work harder, causing the unit to overheat. The overheat shutoff is the dryer’s last attempt to prevent a fire.

    There is excess lint left on your clothing.

    Excess lint on clothing after a dry cycle is a sign of accumulation of lint in your dryer vent. A dryer vent cleaning clogged with lint is a fire hazard and an energy hog.

    Clothes are very hot after a dry cycle.

    The cause for this problem could be poor ventilation caused by a dryer vent clogged with lint, a bad vent connection, or a dryer vent joint that is not secure. These problems are not only a fire hazard, but also the overheating can damage the clothing as well as the dryer.

    Clothes have a moldy smell after dry cycle.

    When a dryer vent is clogged, the humidity removed from your wet clothes cannot exhaust through the vent so it back is out in the and collects in the duct creating the perfect growing conditions for mold and mildew. If you notice a moldy smell in your laundry room, have your dryer vent inspected immediately.

    Water stains in the wall near the dryer appliance.

    If the dryer duct runs behind the wall where you see water marks, it could be a clogged duct and condensation is leaking through the duct connections.

    Complete list of dryer vent problems symptoms of a full of lint dryer vent is:

    Dryer is getting warm or hot to the touch, the problem is NOT your clothes dryer.
    Clothes taking longer to dry
    Clothes still damp after a cycle
    Appliance stops working during cycle
    Laundry room gets hot or humid
    You see lint around or behind the dryer,
    lint screen gets full quickly

    But your dryer is at a greater risk if:

    Clothes are hot but still damp after one cycle.
    If your dryer takes more than one cycle to dry
    Dryer is hot to the touch
    Laundry room is humid or warm when dryer is in use
    Musty smell coming from dryer

3 Bees Appliances Warranty

The top 10 dryer vent issues and how to avoid them:

    1. Lint Clogged Dryer Vent
      A common problem that can cause your dryer to take twice as long to dry a load of laundry, overheating and a potential fire.
      • Solution: Professional dryer vent cleaning and maintenance to clear the clogged dryer vent
    2. Compressed Dryer Transition Tubing
      Dryers are often pushed all the way back against and the wall and this could flatten its transition tubes over time.
      • Solution:Replace your transition tubes with a semi-rigid metal duct and use elbow connectors.
    3. A Congested Dryer Vent Exhaust
      Lint build up is a common problem which can cause overheating of your dryer and is also a fire hazard. Other possible blockages aside from lint could be a bird or rodent’s nest. If the duct is clogged there will be lint inside your dryer, as this can cause the fire you should have someone carry out dryer cleaning too.
      • Solution: Professional dryer vent cleaning and dryer cleaning / maintenance
    4. Jammed Dryer Vent Exhaust Flap
      Most dryers are equipped with flaps on the vent exhaust which enables hot air to exit from the dryer while preventing cold air from entering. A stuck flap is often caused by lint build up and could make your dryer perform erratically.
      • Solution: Have your dryer vent professionally and thoroughly cleaned
    5. Clogged screening
      If you have a screen in your exhaust that prevents birds and rodents from entering, know that this is another prime spot for lint build.
      • Solution: Dryer vent cleaning
    6. Corrugated exhaust vent is degrading
      Older homes may still be using outdated duct materials such as foil and plastic. These are no longer accepted by city safety codes and can cause leaks and fires.
      • Solution: Replace older materials with semi-rigid metal ducts
    7. Bad installation
      This could create a myriad of issues for you that may not necessarily be dryer-related. A bad installation could affect the circuitry in the area of your dryer if it is electric, gas leaks if gas powered, as well as the general temperature in your laundry room.
      • Solution: Call professional installers to correct the installation
    8. Damaged and/or wobbly ducts
      Having damage or loose ducts can cause parts of the vents to fall off completely. If you’re using gas to operate your dryer, having damaged or loose gas ducts is a fire and health hazard and would require immediate attention.
      • Solution: Replace damaged ducts completely and use clamps to stabilize wobbly ducts
    9. Too many vent turns
      Ideally, your vent should be short and laid out in as straight a line as possible. The more turns your vents have, the more places there are for lint build up and complications.
      • Solution: Use other routes for your vent
    10. Vent is too long
      The shorter the dryer vent is, the more efficiently the dryer will operate.
      • Solution: If possible, move your dryer to a more ideal location where it has better access to the exhaust * NOTE your dryer vent should not be longer than 25 feet